Körte

Bosc Kobak

Érés: szeptember közepe

Termesztési aránya Magyarországon a legnagyobb.

A gyümölcs mérete nagy vagy igen nagy (180-280gr.).

A gyümölcs teljes felülete rozsdamázzal fedett.

Héja közepes vastagságú, száraz. Kevésbé érzékeny, jól bírja a szállítást, ezért a kereskedők szívesen fogadják.

Húsa fehéressárga, olvadó.

Porzófái: Clapp, Vilmos, Hardenpont, Conference

Clapp kedveltje

Augusztus első hetében szüretelhető, 1-2 hónapig tárolható. Középnagy gyümölcsének tömege 180-220gr. Szabályos körte alakú. Gyümölcshéja éretten szalmasárga, napos oldalon 40-50%-ban pirossal fedett. Húsa fehér színű, olvadó, bőlevű, illatos. Elsősorban friss fogyasztásra való, de szép fehér húsa miatt feldolgozásra is kiválóan alkalmas. Középkorán fordul termőre. Hazánk szélsőséges téli hőmérséklet ingadozását jól tűri. Termőre fordítását lekötözéssel gyorsítani lehet.

Porzói: Bosc Kobak, Vilmos, Hardenpont téli vajkörte

PIROS CLAPP

Gyümölcse közepes vagy nagy, szabályos körte alakú. Héja sima, teljes felülete ragyogó élénkpiros. Gyümölcshúsa sárgásfehér, olvadó, édes-savas.

Fája közepesnél valamivel erősebb növekedésű, közepesen, de rendszeresen terem.

Porzófajtái: 'Hardenpont téli vajkörte', 'Bosc kobak', 'Conference'.

Érés ideje: augusztus második hete.

Nagy szegfűkörte

Más szóval Kis muskotály-körte Németországból származik, július végén, augusztus elején érik. Gyümölcse kicsi, néha közepes méretű, szabályos körte alakú; színe szalmasárga, a napos oldalán piros pontozással. Húsa fehér, édes, bő levű, erősen muskotályos zamatú.

Rendszeresen és bőven termő fajta. Nagyanyáink korában még jelentős fajta volt, egykoron gyakran hozták a piacokra.

Kieffer körte

Szeptember közepétől szedik, október-december hónapokban fogyasztható. Rendszeresen és igen bőven terem, elég korán termőrefordul. Gyümölcse nagy, színe szalmasárga, sokszor élénk pirossal mosott, héja érdes, para szemölcsös. Húsa sárgásfehér, kemény. Íze fanyarkás, erősen birsszerű illattal. Elég jól tárolható, de barnul. Éretlenül jól szállítható,később már nyomásfoltokat kap. Ellenáló, a legigénytelenebb fajta a száraz futóhomokon is jól megél. Clapp kedveltje augusztus első hetében szüretelhető, 1-2 hónapig tárolható. Középnagy gyümölcsének tömege 180-220gr. Szabályos körte alakú. Húsa fehér színű, olvadó, bőlevű, illatos. Elsősorban friss fogyasztásra való, de szép fehér húsa miatt feldolgozásra is kiválóan alkalmas. Középkorán fordul termőre. Hazánk szélsőséges téli hőmérséklet ingadozását jól tűri.

CONFERANCE

A világ egyik legkedveltebb fajtája. A gyümölcs alakja megnyúlt, enyhén bronzos. Öntözött körülmények között nagyon zamatos, aromás. Szedési ideje szeptember eleje. Fája középerős növekedésű, termőrefordulása után bőven terem. Porzói: Vilmos, Bosc Kobak, Packham’s Triumph, Clapp kedveltje. Alternanciára hajlamos. Varasodásra alig érzékeny.

PACHAM’S TRIUMPH

A világ egyik vezető körtfajtája. Nagy - éretten sárgászöld – gyümölcsén sok kis dudor található. Bőlevű, kitűnő ízű körte. Szedési ideje szeptember közepén kezdődik. Gyümölcsei jól szállíthatók, tárolhatók. Frissfogyasztásra ajánlott, de sokoldalúan felhasználható. Növekedése közepes erősségű, koronája gömb alakú. Alternanciára, gyümölcshullásra nem hajlamos, téli, tavaszi fagyokra kevésbé érzékeny. Ajánlott pollenadói: Vilmos, Conference, Guyot Gyula.

TÉLI ESPERES

Korán termőre fordul, jó termőképességű, októberben szüretelhető és jól tárolható körtefajta. Gyümölcse középnagy, vagy nagy, széles, hengeres alakú. Héja fényes sárgászöld. Fája középerős növekedésű, sűrű gömbkoronája van. Korán fordul termőre, rendszeresen és bőven terem. Melegebb fekvésű területre javasoljuk. Pollenadói: Vilmos, Hardenpont, Seress Olvér.

Vilmos

Érés: augusztus vége

A világon a legelterjedtebb körtefajta. Hazánkban a Bosc kobak után a legnagyobb arányban termesztik.

Tárolótól függően 1-3 hónapig is eltartható.

Gyümölcse nagy 160-220gr.-os.

Gyümölcshéja éretten szép sárga, napos oldalon enyhén pirosas színeződésű, vékony.

Húsa fehér, olvadó, bő levű, illatos, édes-savanykás ízű, muskotályos zamatú.

Porzófái: Guyot Gyula, Conference, Packhams Triumph.

Piros Vilmos

Hasonló minden a Vilmoshoz. Porzói: Clapp kedveltje, Bosc Kobak

Curato - Pap körte (Kaludjerka)

Szeptember végén október elején érik. Jól tárolható egészen 4-5 hónapig is. A Pap körte nagy 180-300 g , megnyúlt körte alakú. Héja sárgászöld színű és egy hosszanti barna csík húzódik rajta. Húsa kemény, édes savas ízű. Konzervipari fajta. Szétterülő koronát nevel,erős növekedésű. Betegségeknek jól ellenáll a varasodáson kívül. Rendszeresen és bőven terem.

Hardenpont téli vajkörte

Az egész világon ismerik, de aránya a termesztésben Magyarországon a legnagyobb. Tartós tárolásra október elején szedhető, februárig, márciusig tárolható.

Gyümölcse nagy 180-220gr.-os széles körte alakú.

Húsa fehér, olvadó, bőlevű, magház körül kövecses. Gyümölcsei sokoldalúan felhasználhatók, decembertől frissen fogyasztható. Középerős növekedésű. Nem túl korán fordul termőre, de rendszeresen és bőven terem. Porzófajták: Bosc kobak, Clapp kedveltje, Conference, Vilmos

Hardy vajkörte

Érési ideje, augusztus vége, szeptember eleje. Viszonylag rövid ideig tárolható körtefajta. Hozzávetőleg, két hónap a tárolási ideje. Gyümölcse, egyik oldalán hízottabb, közép nagy, vagy nagy, 145-200 g súlyú. Fűszeres, kellemesen savas, bő levű, olvadó, tömött, zöldes-fehér húsú körte. Ez a körtefa, igen erős növekedésű, felfele törő, sűrű merev ágrendszerű. rendszeres metszést igényel. Jó termőképességű. Későn fordul termőre. Porzófajták: Vilmos, Serres Olivér.

Seress Olivér

Október végén - amilyen későn csak lehet - szedjük, november-március hónapokban fogyasztható.

Gyümölcse középnagy, alakja igen lapított, egy ötödrésszel szélesebb, mint amilyen magas. Egész felületén dombos bordás. Színe zöldes szalmasárga, részben narancssárgával mosott, sűrűn aprón pontozott. Húsa fehér, olvadó, lédús, a héj alatt gyengén, a magháznál erősen kövecses. Íze harmonikus, kellemes zamatú, illatos.

Tárolhatósága igen jó, bár a korán szedett gyümölcs ráncosodásra hajlamos. Jól szállítható. Levele középnagy, szürkészöld színű, széle fűrészfogas. Koronája széthajló félgömb. Ellenálló, egészséges fajta. Termőhelyére igényes, meleg, védett fekvést, tápdús és jó vízgazdálkodású, meleg talajokat kíván. A szárazságot nem tűri. Birsen és vadalanyon egyaránt jól fejlődik, alacsony törzsre vagy törpefára való.

Jól termékenyíti a Bosc kobak, Clapp kedveltje, Téli esperes, Vilmos körte.

Árpával érő

Érési ideje: június végén, július elején érik, tehát az árpával egy időben. Gyümölcse: kicsi, megnyúlt, szabályos körte alakú, színe citromsárga, napos oldalán aranysárga. Kocsánya igen hosszú, terméshéja vékony, sárgászöld, a napos oldalon kissé vörhenyes. Húsa fehéres, félig olvadó, gyengén illatos, állománya igen ikrás, kellemesen édeskés ízű. Húsában a kősejtek kicsik, alig észrevehetőek. Szotyósodásra hajlamos, ezért nem tartható el sokáig, tehát frissen, egyenesen a fáról kell megenni.

Porzói: Vilmos, Giffard vajkörte. Fája edzett, erős, buja növekedésű. Laza, terebélyes koronájú, nagytermetű fát nevel.

Hosui japán körte

Japán egyik fő fajtája s Európában ez a fajta a legelterjedtebb.

Középidőben érik, augusztus harmadik és negyedik hetében szedhető.

Gyümölcse középnagy (150-200 gr) közepesen vastag héjú, színe egységesen aranybronzos, tetszetős, nagy lenticellákkal borított. A gyümölcshús roppanó, lédús, kissé savas. 2-3 hónapig tárolható.Fája erős növekedésű, felfelé törő koronát nevel.

A fiatal, 2-3 éves termőgallyakon terem, ezért az idősebb termőgallyakat ifjítani kell.

Korán termőre fordul, termőképessége jó.

Nijisseiki japán körte

Középidőben, augusztus végén lehet kezdeni a szüretet. Több menetben kell szedni.

A gyümölcs nagysága elérheti a 200-250 gr.-ot, de ritkítás nélkül csak 50-80 gr, mert csaknem minden virágból gyümölcs kötődik.

A héj vékony, sima, zöld, majd sárga.4-5 hónapig is jól tárolható +1 °C hőmérsékleten.

Fája középerős vagy gyenge növekedésű.

Igen korán termőre fordul, már a második évben nagy termésre hajlamos.

Az első virágzatok nagy részét el kell távolítani, mert szétszakadhatnak a fák (hazai tapasztalat)