Kajszibarack

Goldrich

Július elején-közepén érő, egyöntetűen nagy gyümölcsű és kellemes ízű fajta, a friss piaci fajták között a vezető helyet látja el. Nem betegségérzékeny, középerős növekedésű, korán fordul termőre és rendszeresen, sokat terem, a gyümölcsök egyszerre érnek be, nincs szükség sok menetes betakarításra. Gyümölcse jó gyümölcshús keménységű, főleg a napos oldalon intenzíven narancspirosra színeződő, jól bírja a manipulálást és a tárolást. Sokat terem az egyéves vesszőkön, ezért is jó a termőképessége. Részben öntermékeny, porzó fajtái, a Hargrand ültetésével azonban még biztosabbá tudjuk tenni a termésmennyiséget.

Ceglédi óriás

A sárgabarackok közül, ez a legnagyobb gyümölcsű, mely július közepén éri el a szedési érettséget. Alakja megnyúlt, 55-70g súlyú a gyümölcse. Magvaváló, ízletes, lédús, narancssárga húsú. Napos oldala, pirossal pöttyözött. Ne hagyjuk teljesen megérni a fán, mert törésre nagyon hajlamos sárgabarack. Hajtásrendszere, növekedési hajlama középerős. Kúp alakú, kissé széthajló koronát nevel, közepesen sűrű, metszést igényel. Önmeddő, ezért porzót igényel. Porzófajtái: Ceglédi bíbor kajszi, vagy Magyar kajszi. Korán termőre fordul.

Gönczi magyar kajszi

Július elején - közepén érik.

Húsa aranysárga, kemény, talán a legkiválóbb ízű, zamatú, minden célra kiváló.

Gyümölcse gömbölyű, súlya átlagosan 40-55g, élénksárga színű.

Fája középerős növekedésű, jó termőképességű, rendszeresen bőtermő.

Ceglédi bíborkajszi

Ceglédi bíbor sárgabarack - érési ideje: július első harmadának vége.

Nyújtó Ferenc és munkatársai 1953-ban Izsákon szelektálták.

Az egész országban elterjedt, az ültetvények területének 6-8 %-át adja.

A Magyar kajszival együtt, vagy 1-2 nappal korábban érik (július közepe).

Friss fogyasztásra és befőtt készítésére is kiváló fajta. Gyümölcse nagy, megnyúlt, oldalról lapított. Húsa narancssárga, rostos, bőlevű, ízletes. Erős növekedésű, nagyméretű, szétterülő koronát nevel. Korán termőre fordul, nagy termésekre hajlamos fajta.

Magyar kajszi

Július közepén érik. Gyümölcse minden irányú felhasználásra alkalmas.

Közepes méretű (45gr.) gyümölcse gömbölyded, oldalról kissé lapított.

Héja narancssárga, a napos oldalon kárminpiros fedőszínnel mosott.

Húsa narancssárga, lédús, igen finom. Koronája közepes méretű. Korán termőre fordul, jó termőképességű. A téli és tavaszi lehűlésekre érzékeny, a sarka vírus fertőzésre és rákosodásra közepesen fogékony. A moníliás hajtáshervadásra kevésbé érzékeny.

Mandula kajszi

Nyújtó Ferenc és munkatársai szelektálták 1954-ben a Duna-Tisza közén. Kismértékben valamennyi kajszitermesztő tájon elterjedt.

8 nappal a 'Magyar kajszi' után érik. Friss fogyasztásra és befőtt-készítésre is alkalmas.

Nagy gyümölcse erősen megnyúlt , oldalról lapított , mandula alakú. Világos narancssárga héja a napos oldalon kismértékben pirossal fedett. Húsa sárga, közepesen kemény, lédús, ízletes. Közepes méretű, feltörő, ritka koronát nevel. Későn termőre forduló, jó termőképességű fajta. Pollenadóval telepítve biztonságosabban terem. A téli lehűlésekre és a rákosodást előidéző kórokozókra közepesen fogékony.

Különleges gyümölcsét és termőképességét figyelembe véve, kismértékű telepítése javasolt.

Ceglédi Arany kajszi

'Ceglédi óriás' és a 'Rózsabarack C. 1668' keresztezésével állították elő. 1984-től államilag minősített fő árufajta. A 'Mandulakajszi'-val egyidőben, 5-8 nappal a 'Magyar kajszi' után érik. Gyümölcse gömbölyű, közepesnagy méretű, 44 g átlagtömegű. Felülete narancssárga, a napos oldalon kárminpirossal bemosott. Húsa narancssárga, szilárd, jellegzetes kajszi ízű. Fája erős növekedésű, gyenge elágazási hajlamú. Virágai későn nyílnak, jól öntermékenyülnek. terméshozása biztonságos és bőséges. Fagytűrése jó.

Bergeron

Július közepe-vége. 12 nappal a Magyar kajszi után érik. Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra is alkalmas. Gyümölcse valamivel kisebb mint a Magyar kajszi -é, kissé megnyúlt gömb alakú. Héja narancssárga a napos oldalon élénkpiros. Húsa narancssárga, kemény, kiváló ízű. Feltörő növekedésű, közepesen sűrű koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A téli lehűléseket kiválóan tűri. Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyümölcstulajdonságai miatt telepítésre javasolt.

Pannónia

4-7 nappal a Magyar kajszi-t követően érik. Friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas. Közepes méretű (40-45 gr.) gyümölcse gömbölyű, narancssárga alapszínén a napos oldalon kárminpiros fedőszín alakul ki. Húsa narancssárga, savasabb mint a 'Magyar kajszi', ízletes. Kis méretű szétterülő koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.

Budapest - kajszibarack

Július végén érik. Inkább befőzésre alkalmas gyümölcsöket nevel. Nagy - kevésbé teteszetős a termés. Fája gyenge növekedésű, hasadásra hajlamos. Későn fordul termőre. Virágai öntermékenyek.

Rózsa kajszibarack

A Magyar kajszi után 16 nappal érő, késői virágzású, késői fajta. Öntermékeny. Termése közepes méretű 30-35 gr-os narancssárga alapszínű, napos oldalán élénk piros színű. Magvaváló. Moníliára kevésbé érzékeny. Igen bőtermő fajta. Friss fogyasztásra és befőtt készítésre is alkalmas.

Kuresia ( Újdonság )

Rezisztens fajta. A kajszi egyik legsúlyosabb betegségével, a sarkavírussal szemben teljesen ellenálló. Gyömölcse narancssárga, a napos oldalon élénk pirosra színeződik. Gyümölcshús a magról könnyen elválik, kitűnő aromájú. Friss fogyasztásra és eltevésre is alkalmas. Július végén érik, öntermékeny.

Harlayne

Július végén érő, részben öntermékeny, közepes gyümölcsméretű, sárgás-világosnarancssárga alapszínű, sötétebb narancssárga fedőszínű, kellemes ízű fajta. Korán színeződik, figyelni kell, nehogy túl korán, a szedési érettség elérése előtt szüreteljük. Késői virágzású, emiatt nagy termésbiztonságú fajta. Fája középerős növekedésű.