Alma

Éva alma

1949-ben a Jonathan szabadmegporzású magoncaiból szelektálta Dániel Lajos.

Választékbővítő fajta. Július utólsó dekádjában, augusztus elején érik. Gyümölcse kicsi 100 g súlyú, egész felületén mélypiros színű.

Bőlevű, íze fűszeres zamatú édes - savas.

Fája középerős növekedésű, laza koronájú.

Korán termőre fordul, bőtermő.

Elstar

Szedése augusztus végén, szeptember elején aktuális. Jól tárolható. Gyümölcs: nagy, alakja gömbölyded. Zöldes alapszíne éretten sárgává válik. Közép kemény, lédús, édes-savanykás. Üvegesedésre és héjbarnulásra nem hajlamos. Fa: közép nagy vagy nagy. Jó termők.

Gála

Hazánkban augusztus végén kezdhető a szedés. A túlérés elkerülése miatt 3-4 menetes szedés javasolt. A gyümölcsök korán már a szedéstől élvezhetők, s a fogyasztási érettség 3-4 hónapig tart. A Gala almafa gyümölcse közép nagy 150-170 g átlagsúlyú, gömbölyded, kemény roppanó húsú, édeskés, aromás ízű. Héja sárgás alapszínen narancsvörös, parásodás nem fordul elő. Növekedési erélye közepes, szétterülő koronájú. Kezdetben a hosszú termővesszőkön, később a rövid termőrészeken fejleszt termőrügyeket. Virágzása késői.épességű.

Tenroy (Royal Gala)

Szabadgyökerű szőlő, bogyós és gyümölcsfa csemetéket október és április között szállítunk.

Érési idő: augusztus vége, szeptember eleje. 3-4 hónapig tárolható. Gyümölcse: középnagy (150-170 g), gömbölyded, kemény, de finom szövetű, íze édeskés, aromás. Sima héja sárgás alapszínen, fénylő piros, amelyet jellegzetes hosszanti sávok, illetve csíkok tarkítanak. Termőre fordulása korai , terméshozama rendszeres és kiváló. A téli és tavaszi hidegtűrése mindeddig igen jó volt. Fája könnyen alakítható. Jó piaci alma.

Porzófajtát nem igényel.

Jonathan

Optimális szüreti ideje szeptember első dekádjában van, ekkor leszedve 4-5 hónapig jól tárolható.

Gyümölcse közepes méretű (120-130 g), nagysága kiegyenlített. Korán színeződik, szeptember elejére a gyümölcs felületének több mint 50 %-át piros fedőszín borítja. Húsa tömött, kellemesen édes-savas, igazi Jonathan ízű.  Nyomásra érzékeny.

Fa jellemzői: Közepes növekedésű, de koronája később - feltehetően a rendszeres nagy termések miatt – 15-20 %-kal kisebb lesz, mint az alapfajtáé. Elágazódási hajlama jó, a korona könnyen alakítható. Ágrendszere csüngő.

Porzófajták:Golden delicious, Starking, Idared

Jonagored

Gyümölcse középnagy lédus sötétpiros szinü rövid ideig tárolható jól szálítható, középerös növekedésü lisztharmatra toleráns.

Érése: Szeptember

Porzófajták: Gala, Gloster, Jonathan

Golden

Az alapfajta szeptember végén, október elején szüretelhető egy-két menetben. Nagy előnye, hogy zöld, zöldessárga és sárga színnel szedve egyaránt kielégíti a fogyasztói igényeket. Gyümölcse középnagy vagy nagy (140-180 g). Gömbölyded vagy enyhén megnyúlt csonka kúp alakú, változékonysága évjárat- és termőhelyfüggő. Héja vékony, könnyen sérül, az érés kezdetén zöldessárga, később sárga. Húsa sárgás, édeskés (a cukor/sav arány 25), kellemes ízű, enyhén savas, harmonikus, aromás és illatos.

Porzói: Idared, Gala

Jonagold ( M 26 ; M 9 )

Szedés szeptember végétől október közepéig,külföldi ajánlásokban 3-5 menetes szedést javasolnak. Fogyasztási érettségét tároló típustól függően 4-10 hónapig őrzi meg. Gyümölcse nagy (220-250 g),sárgászöld alapszínén a gyümölcsfelület 30-45%-a világospiros fedőszínnel borított. Lédús, laza húsú, édes-gyengén savanyú, jobb a zamata, mint a 'Delicious' fajtáé, magháza kicsi. Kezdetben erős növekedésű,a korai termőre fordulás és a nagy termőképesség később mérsékli a növekedést. Optimális tenyészterület igénye a 'Golden Delicious és 'Mutsu-é között van. A fa sudara erős és domináns, de a hosszú és vastag oldalelágazások széthajlóak, alig igényelnek lekötözést.

Starking

A Starking klónok szeptember végétől szedhető és novembertől márciusig fogyasaztható.

Gyümölcse tetszetős, mérete középnagy, vagy nagy, (150-170 g. súlyú).

Az alma alakja megnyúlt, a kocsánynál bordázott, színe sötétpirossal csíkozott, húsa kemény, tömör,sárgás színű, a tárolás során kásásodó.

Fája elég nagy koronát nevel, középerős, vagy erős növekedésű. Termőkorban mérsékeltebb növekedésű.

Pollenadó fajtái: Elstar, Gala, Golden klónok, Idared, Julyre, Vista Bella

Florina

Szeptember végén, október elején szüretelhető, februárig tárolható, friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra alkalmas fajta.

Gyümölcse középnagy vagy nagy (170-180g), alakja lapított tömb, a csészéje bordázott. Felületét majdnem teljesen mosott, piros fedőszín borítja. Erősen hamvas. Lenticellái jól láthatóak, sárgák. Nagyon tetszetős megjelenésű. Húsa sárgásfehér, kemény, roppanó. Íze édeskés, a cukor és a sav aránya harmonikus.

Fája középerős, erős növekedésű, koronája félig szétterülő, ágai felkopaszodásra hajlamosak, lecsüngőek. Korán termőre fordul, főleg a fiatalabb részeken terem. Fiatal fáknál is szükséges a termésritkítás.

Varasodással szemben ellenáll, lisztharmattal szemben enyhén érzékeny, tűzelhalás alig található rajta.

Idared ( M 26 ; M 9 )

Október elején szüretelhető, amikor a mag felületének háromnegyed része megbarnult. Az egyik legjobban tárolható fajta. Természetes levegőjű tárolótérben februárig, szabályozott légtérben júniusig, júliusig is eltartható. Savai lassan bomlanak, ezért a fogyasztásra legalkalmasabb érettségi állapotot tavasszal éri el. Tárolás alatt az alacsony hőmérsékletre és a magas CO2 tartalomra érzékeny. Legjobban a 3-4 oC hőmérsékletet szereti.

Gyümölcse középnagy, vagy nagy (180-200 g), lapított gömb alakú. Héja sima, enyhén viaszos alapszíne világossárga, a napos oldalán egybefüggően élénkpiros. Húsa fehéressárga, lédús, lassan puhul, nyomódásra érzékeny. Íze jellegzetesen enyhén savanykás, lédús, hasonlít a Jonathánéhoz. 

Fája fiatal korban középerős vagy erős növekedésű, termőrefordulás után növekedése gyengül, a fa mérete a Jonathánénál kisebb lesz. Igen korán fordul termőre, rendkívül bőven terem, termésbiztonsága jó. Hullásra nem hajlamos, a talajjal szemben nem igényes.

Porzófajták: Gala, Gloster, Golden Delicious, Starking

Mutsu

Japánban nemesítették a Golden Delicious és sz Indo keresztezésével.

Nyolc-tíz nappal a Golden Delicious után, októbar első felében szedhető.

Gyümölcse nagy 230-250 g. felülete sima, de napégésre hajlamos.

Kellemes ízű, fűszeres, édeskés íze a szedés után alakul ki.

A kellően érett gyümölcsök 6-7 hónapig tárolhatók.

Fája fiatal korában erős növekedésű, nagy szétterülő koronát nevel. Termőre fordulása késői, jó termőképességű fajta.

Braeburn

Érési ideje október közepére esik. Íze kellemes, harmonikus. Gyümölcse középnagy, téglaszínű, megnyúlt. Húsa igen kemény, a szállítást és a pulton tartást jól tűri. A gyümölcsök nyárig tárolhatóak. Fája igen gyenge növekedésű.

Pollenadója: Gala, Granny Smith, Idared és a Red Delicious.

Granny Smith

Érés: október vége, november eleje. Nagyon régi fajta, csak Európában új.

Termése középnagy, fűzöld színű . A húsa fehér és ropogós, lédús, üdítő és kemény. Az íze enyhén savanykás, mégis édes. Korán fordul termőre és bőtermő. Fája középerős vagy erős növekedésű.

Porzófái: Cox Orange, Jonathan, Golden klónok, Starking

Húsvéti rozmaring

Hazai eredetű. Hazánkban meglehetősen ismert és elterjedt fajta volt. Igen kései, október elején vagy közepén szedhető, decembertől júniusig fogyasztható. Gyümölcse középnagy (120-130gr.), kissé megnyúlt, alapszíne zöldessárga, napos oldalon halványpiros pír borítja. Héja vastag, erősen viaszos. Húsa kemény, íze enyhén savanykás. Fája erős növekedésű, előbb feltörő, termőkorban kiszélesedő félgömb alakú koronát nevel. Igénytelen, s a betegségeknek ellenálló, külterjes adottságokra javasolható fajta.


NOSZTALGIA ALMÁK:


Őszi Pogácsa Alma

Nincs forrás

Szentiványi Alma

Ősi magyar fajta. A kisebb termetű, jó ellenálló képességű szentiványi almát nem csak piros, ízes terméséről ismerték öregjeink. Jókai Mór Kertészgazdászati jegyzeteiben a türelmetlen kertésznek ajánlja, aki rögtön sikert akar elérni:”Akinek a talaja két-három lábnyi mély, azon alul kő, vagy kavics.

Illatos Rozmaring

Hazai eredetű, ismert, elterjedt fajta. A gyümölcs középnagy, kissé megnyúlt. Héja vastag, viaszos, zöldessárga, a napos oldalon pirossal mosott. Húsa kemény, de bő levű, kissé savanykás, fűszeres illatú.

Fája erős növekedésű, bőven, de szakaszosan terem.

Érési idő: október eleje, közepe.

Pónyik Alma

Érési ideje: November-február. De a hűvösebb tájakon szedett gyümölcsök tavaszig is eltartható. Elsőrendű asztali, piaci és háztartási alma. Ősi eredetű erdélyi almánk. Talajban, fekvésben kevésbé válogat. Az emelkedettebb fekvésű, hegyes vidéken, kötött, nyirkosabb talajban bő harmat mellett fejleszti a legszebb gyümölcseit. Húsa sárgásfehér, néha zöldes árnyalatú. Tömött porhanyó, olvadó, cukrosan savanykás, illatos, fűszeres, igen finom ízű. Magháza nyílt, rekeszeiben kevés, többnyire fejletlen magot rejt.

Nemes sóvári alma

Magyar származású téli almafajta. November-decemberben érik, de tavaszig eltartható, középnagy gyümölcse kissé lapított kúp alakú, sárga alapszínű, amelyet sűrűn borít a vékony piros csíkozás. Tapintása zsíros. Íze édes-savanykás, fűszeres, húsa fehér. Fája edzett, gyors növésű, bőven termő. Hűvösebb helyeken nagybani termesztése igen kifizetődő. Vad alanyon, középmagas törzsű fán terem legjobban.

Simonffy Piros

Finom, pezsgő, tömött, bőlevű, igen cukros, finom savannyal emelt, igen kellemes, fűszeres ízű. Fája: Erőteljes növekedésű. Igen edzett. Korán, rendesen és bőven termő. Felfelé törekvő ágai elég sűrű magas, gömb alakú koronát fejlesztenek. Mindenféle alanyon mindenféle alakú fának alkalmas. A nyesést jól bírja. Termesztésére vonatkozólag megjegyzem, hogy nem válogatós. Mindenütt jól díszlik és terem. Az Alföld mostoha viszonyai között is kitűnően terem Minden termőhelyhez alkalmazkodik. Ritkítani feltétlenül szükséges!

Budai Domonkos

Pirosas fedőszínű, zöldes-narancssárga, középnagy méretű, kissé lapított alakú alma. Húsa ropogós, leveses, kellemes ízű, illatos. Október elejétől már szedhető, a tárolás során utóérő, tavaszig tárolható. Edzett, ellenálló, jó termőképességű, bár szakaszosságra kissé hajlamos fajta. Nagyon jó pollenadó, más fajták termékenyülésében fontos szerepet játszik.

London pepin

Angliából származó, több száz éves fajta. Igen későn október második felében érik és novembertől márciusig fogyasztható. Gyümölcse közép-nagy vagy nagy, lapított a csésze felől erősen bordázott. Héja viaszos tapintású. Húsa tömött, de bő levű. Kissé savanykás, fűszeres zamattal és kellemes illattal társított íze alapján kiváló asztali almának tekinthető. Fája gyenge növekedésű, ágrendszere sűrű. Viszonylag korán termőre fordul, termőképessége közepes, s szakaszos terméshozásra hajlamos. Termőhely iránt igényes, meleg fekvést és páratelt levegőt, tápdús talajt kíván.

Téli arany pármen

Francia származású véletlen magonc. Augusztus végétől szeptember végéig több menetben kell szedni. Szeptembertől januárig fogyasztható.

Gyümölcse középnagy (110 g), tompakúp alakú, héj színe narancssárga és a napos oldalon narancspirossal csíkozott. Húsa félkemény, lédús, íze kellemesen édes-savas, illatos. Három- négy hónapig tárolható, érzékeny az alacsony hőmérsékletre.

Fája középerős növekedésű, koronája feltörő, ritka ágrendszerű. Termőre fordulási ideje korai, igen bőtermő. Termőhely iránt igényes (magas hő- és vízigény). Jó pollenadó képessége miatt régen porzófajtának is telepítették. Németországban Götz több piros klónt szelektált.

Téli banán

A téli banánalma, a Winter banana az USA-ból származik. A XIX. század második felében kezdték termeszteni. Szeptember végén, október elején szedhető, és novembertől áprilisig fogyasztható. Gyümölcse szabályos gömb alakú. Héja enyhén viaszos, sárga színű, a napos oldalán kárminpirossal bemosott. Húsa kemény, íze kellemesen édes-savas. Jól tárolható. Fája középerős növekedésű, ritka koronájú. Jó termőképességű, termőhelyre nem igényes, kissé fogékony a lisztharmatra.

Parker pepin

Feltehetően angol fajta. Szeptember közepén szedhető, novembertől márciusig fogyasztható.

Gyümölcse kicsi vagy középnagy (100 g), lapított gömb alakú. Héja vékony, száraz tapintású, napos oldalán sárgásbarna. Húsa puha, bőlevű, kellemesen savanykás, borízű zamattal. Jól tűri a szállítást, de túléretten kásásodik, a tárolóban ráncosodik.

Fája gyenge növekedésű, sudara elhajló, kisméretű gömb alakú koronát nevel. Alanytól függően viszonylag korán termőre fordul, igen bőven és rendszeresen terem. Termőhely iránt nem igényes.

Gravensteini

Németországól származó régi világfajta, amely az USA-ban és Európa egyes országaiban ma is elterjedt. Több klónja ismert. Hazánkban augusztus végén szüretelhető, szeptembertől novemberig fogyasztható.

Gyümölcse középnagy vagy nagy (130 g), lapított, bordázott, gyakran részaránytalan. Sárgás alapszínét a napos oldalon világospiros csíkozottság fedi. Kellemesen édes, aromás, éretten nyomódásra érzékeny.

Fája nagyon erős növekedésű, koronája szétterülő. Későn fordul termőre ("T" terméshozási típus), bőtermő, de szakaszosságra és hullásra hajlamos. Triploid fajta. Termőhely iránt igényes.

Cox narancs renet

Véletlen magoncként keletkezett Angliában, Richard COx találta 1825 táján. Anglia fő fajtája , Ny-Európa más államaiban is elterjedt. Hazánkban szeptember elején-közepén szedhető és kb. decemberig fogyasztható.

Gyümölcse középnagy (100-130 g), lapított gömb alakú, éretten sárga alapszínét a gyümölcsfelület negyedén narancsvörössel csíkozott fedőszín borítja. Kiváló ízű, fűszeres, nagyon illatos, harmonikusan édeskés bő levű gyümölcsét kedvelik az igényes piacokon. Termőhelyre nagyon igényes, hűvös és csapadékos éghajlatot, jó talajt igényel. Házi kertekbe javasolt. Porzó: Golden

Nyári csíkos fűszeres alma (fahéj alma)

Augusztus legvégén érik, de néha novemberig is eltartható. Kis vagy középnagy gyümölcsei elsőrendű asztali és háztartási minőségűek. Alakja zömök, tojásdad vagy kúpos gömb-alakú, egyik oldalán kissé hízottabb. Bőre finom, fényes, kissé hamvas, értével élénksárga, amely azonban csaknem egészen kárminpiros, szakadozott csíkokkal sűrűn be van csapkodva. Fája fiatal korában vígnövésű, edzett, korán és bőven termő, visszahajló ágai terebélyes,szellősebb koronát alkotnak. Mindenféle alanyon jól díszlik, de nagy fát nem növel. Közepes törzsű és bokoralakú fának való. Gyümölcsei igen jól állják helyüket a fán.

Batul

Gyümölcse középnagy vagy kicsi (100gr.), jellegzetesen zöldessárga, a napos oldalon piruló, szinte teljesen gömb alakú, Szakaszosan érik. A gyümölcs jellegzetes zamatú, üdén savanykás. Friss fogyasztásra javasolt, hűvösben akár tavaszig jól tárolható. Jól tűri a virágzás körüli fagyokat.

Gránátalma

Alacsonyan elágazó törzsén sűrű korona helyezkedik el. Alma nagyságú gyümölcsének kemény héja van, alatta fehér puha hártyában sok sötétpiros beágyazódott mag található. A rekeszes sok magvú bogyótermések édeskés, savanykás ízűek. A gyümölcs érésekor a héj késsel könnyen vághatóvá válik. Egyébként ollóval vagy éles késsel szüretelik, mert a gyümölcs erősen illeszkedik az ághoz. A gránátalma kiváló antioxidáns hatású. Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét csökkentheti a vérben.

DUÓ ALMAFÁK:

Summerred-Granny Smith

Idared-Golden